Eroon esiintymisjännityksestä

Home  >>  Yleinen  >>  Eroon esiintymisjännityksestä

Eroon esiintymisjännityksestä

On tammikuu 28, 2015, Posted by , In Yleinen, By ,, , With No Comments

Yksi osio käsittelee myös esiintymisjänistyksen eliminointia. Tässä rock-bändin laulusolistinakin toimivan kouluttajamme Pasi Kiviojan vinkkejä jännityksen poistoon:

1. Esiintymisvarmuus kasvaa vain esiintymällä.

Hankkiudu epämukavuusalueellesi tilanteisiin ja harrastuksiin, joissa on pakko esiintyä: laulaminen, soittaminen, näytteleminen, runonlausunta, yhdistyksen puheenjohtajana toimiminen, rutiininomainen seminaariesitysten pito jne.

2. Hallitse oma aihealueesi – on helppo puhua tutusta asiasta.

Rutiini tuo ajan myötä varmuutta puhua asiasta kuin asiasta.

3. Siedätyshoito oman äänen kuuntelulle ja videokuvan katselulle.

Jos itsesi kuuntelu tai katselu ällöttää, parempi treenata sitä ensin kotona, sillä nykyisin esiintymistilanteet usein kuvataan tai äänitetään ja monesti julkaistaankin verkossa. Kuvaa itse koti- ja harrastevideoita, laula tai juttele sanelimeen, äänitä keskusteluasi. Itselläni meni vuosia, ennen kuin opin sietämään oman ääneni kuuntelua. Silti en pysty edelleenkään kuuntelemaan itseäni radiohaastatteluissa.

4. Mielikuvaharjoittelu: Käy tulevaa esiintymistilannetta mielessäsi läpi etukäteen. Rentoudu ja rauhoitu omissa oloissasi hetki ennen esiintymistilannetta. Tiukkaan haastatteluun valmistauduttaessa kannattaa tehdä lista kymmenestä v-mäisimmästä kysymyksestä, jotka voivat tulla vastaan. Yleensä ne sitten tulevatkin, mutta pystyt vastaamaan niihin rennosti.

5. Itsesuggestio: On ihan normaalia, että itsetunto romahtaa ennen tärkeää esiintymistä ja ramppikuume iskee kokeneellakin esiintyjällä. Oma metodini tällaisella hetkellä on omien vahvuuksien ajattelu: ”Tätä hommaa on treenattu paljon. Minä osaan tämän ja olen hyvä siinä, mitä teen.”

6. Vältä papereista puhumista.

7. Salli itsellesi mokaaminen – naura itsellesi!

8. Analysoi suorituksesi ja pyri kehittymään.

Tallenteet ja yleisön palaute auttavat tässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *